Kranteartikel over ons ten tijde van de oprichting

De Gieterij: bier in plaats van klokken

DOOR MIEKE BON E-MAIL: M.BON@ED.NL
AARLE-RIXTEL .

Ze brouwen bier als hobby, en dat blijven ze ook doen. Het verschil is dat Frans Wijnstekers (53) uit Eindhoven en Peter Spaan (38) uit Son en Breugel binnenkort een echt brouwerijtje hebben; in het pand van de voormalige klokkengieterij Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel. Ze zijn zo ongeveer de laatsten die er een ambachtelijk bedrijfje vestigen. Alle ruimtes in het gebouw zijn nu vol.
Het ambachtelijke brouwerijtje gaat De Gieterij heten. Een verwijzing naar de historie, al is de naam natuurlijk ook met bier te associëren. “We zijn samen begonnen met brouwen en doen dat voor vrienden, familie en verjaardagen. Van de zomer hebben we de stap gezet om wat verder te gaan”, vertelt Spaan. De twee kwamen op zoek naar een geschikte locatie bij toeval in Aarle-Rixtel terecht. “Frank Fritsen had een heel summiere advertentie op Marktplaats gezet”, zegt Wijnstekers. “Toen we daar aankwamen waren we heel aangenaam verrast. Het is een toplocatie en onze brouwerij combineert mooi met de andere activiteiten.”

Beroepsmatig brouwen is niet het eerste doel van de twee mannen. Ze blijven werken want er is geen noodzaak om full time aanwezig te zijn op de brouwerij. Wijnstekers: “Je bent een dag bezig met brouwen en dan moet het bier een aantal weken gisten.”

De Gieterij zal geopend zijn voor publiek, in de weekends en op afspraak. Een café komt er zeker niet, wel een proeverij. “We gaan verkopen aan slijters. En workshops en rondleidingen geven. We willen laten zien hoe je ambachtelijk bier maakt”, legt Spaan uit. Er zullen drie vaste soorten speciaalbier worden gebrouwen en één seizoensbiertje. “We maken alleen bier dat we zelf lekker vinden”, lacht Wijnstekers.